Salina Slanic Prahova

Incepand cu anul 1943 s-a deschis Mina Unirea cu un numar de 15 camere, toate cu profil trapezoidal. Exploatarea s-a facut pana in 1972 cand este destinata circuitului turistic si tratamentului medical sub supraveghere.

Adancimea maxima a minei este de 217m, iar camerele sale in forma trapezoidala masoara 55m inaltime, suprafata totala a minei fiind de aproximativ 80.000 mp.

Inaltimea unei sali este de 70 m, iar circuitul se desfasoara in jurul enormului pilon ce sustine mina. Se pot admira basoreliefurile infatisandu-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei) si te poti reculege ca intr-o imensa catedrala.

Temperatura constanta de 12 grade C tot timpul anului, umiditatea de 50%, compozitia aerului bogat in ioni de sodiu, presiunea atmosferica cu 18-20 mm coloana de mercur mai mare decat cea de la suprafata solului, lipsa factorilor alergeni creaza un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afectiunilor respiratorii. Eficienta acestui microclimat a fost descoperita cu peste 100 de ani in urma.

Tot aici sunt locuri amenajate pentru sport (fotbal, volei). Locul este folosit pentru diverse evenimente sportive (competitii atletice si loc de antrenament pentru loturile sportive), ca sanatorii pentru sau ca decor pentru cinematografie.

Situate deasupra Minei Unirea se afla doua mine si anume mina Mihai si mina Carol. Mina Mihai este rezervata in exclusivitate concursurilor internationale de microaeromodele.

Program Salnia Slanic:

- luni inchis - marti - duminica: 9:30 (prima coborare) - 16:00 (ultima coborare)
Ultima urcare este la ora 16:45.

Salina Grota Miresei

Muntele de sare de la Slanic Prahova se gaseste in intravilanul orasului Slanic, cu intrarea pe strada Baia Baciului.

Declarata rezervatie naturala geologica si geomorfologica prin 1954, suprafata zonei protejate este de 2 ha. Complexul Baia Baciului este format din Muntele de sare, cu Grota Miresei si Baia Miresei, apoi Lacul Mare (numit si Baia Baciului, cu suprafata de 5100 mp si adancime maxima de 7 m), Baia Porcilor (S=1460 mp si adancime sub 1 m, continand namol terapeutic).

Numele de Grota Miresei a aparut dupa anul 1920, cand, la patru zile dupa nunta, o localnica s-a sinucis, aruncandu-se din varful muntelui de sare.

Muntele de sare a fost declarat rezervatie si monument al naturii. Acest munte miniatural modelat de apa ploilor in sare se extinde pe o suprafata de 2 hectare.

Formarea Muntelui de sare si a Grotei Miresei, din interiorul acestuia, are la origine actiunea omului, prin exploatarea din interiorul Muntelui de sare ce a functionat pana la 1852.